Hromnice – světla více

HROMNICE, ŠESTINEDĚLÍ A SPÁNEK. JAK TO SPOLU SOUVISÍ?

„Na Hromnice o hodinu více.“
Tento svátek, který nese téma střetnutí světla a tmy, osvětlení, ve více kulturách.
V křesťanství je spojený s tématem vstupu Panny Marie do chrámy po 40 dnech od narození Ježíše, tedy ukončení šestinedělí.

Slovanští předci v ten den slavili návrat světla.

Jedná se o čtvrtící den mezi zimním slunovratem a jarní rovnodenností.  Den byl zasvěcen bohu Perunovi, který ohlašoval jeho příchod „po zimním spánku“, a také bohu Velesovi, patronu nejen podsvětí, jehož brány se po dlouhé zimě otevřely těm, kteří už neměli více síly.

Jak můžeme na Hromnice nahlédnout jinak? Například z pohledu mateřství?
Je to den, kdy opravdu můžete vy sami vnímat narůstající světlo a HLAVNĚ SE ZAČÍNÁ MĚNIT SPÁNKOVÝ VZOREC DĚTÍ. Často si mi rodiče stěžují na pozdní usínání, posunutý denní spánek apod. Toto se začne v souladu s množstvím světla pomalu měnit.

ŠESTINEDĚLÍ je období, kdy se také mění spánek vašich dětí. Často jsou „o hodinu více“ bdělé, více se zajímají o svět. Tak jak spaly vaše děti v šestinedělí už nikdy jindy spát nebudou.
Ve spánku během šestinedělí se mohou zobrazit veškerá napětí, traumata, ale zároveň se mohou i zhojit.
Šestinedělí neboli 4. trimestr je důležité období pro tvorbu vazby s dítětem, pro adaptaci miminka.

Jak důležité bylo šestinedělí pro vás? Jak jste ho dodržovaly? Já vždy cítím potřebu být jen s rodinou a návštěvám se otevřít až po ukončení.
Pokud vaše šestinedělí nebylo ideální, můžete si v rámci Hromnic udělat osobní rituál, prožít ho se svými dětmi, odpustit si, udělat si relaxační očistnou koupel, cokoliv je v souladu s vašimi potřebami.
Na Hromnice se zapalovaly svíce, i vy si můžete zapálit tu svoji.
K ženskému tématu doporučuji tuto z obchodu Pramen světla: https://pramensvetla.cz/produkt/matka-zeme-hojnost/