Jak se růst zoubků projeví na spánku?

Mléčné zuby se postupně prořezávají až několik let. Po celou dobu mohou ovlivnit chování i spánek dítěte.

Nejčastěji se první příznaky objevují okolo 4. měsíce, ale můžou překvapit už v šestinedělí.

V době 4. měsíce se výrazně mění vývoj i spánek. Miminko už dokončilo 4. trimestr a více se zajímá o svět. Pro mnoho rodičů je to náhlý skok.

Jak se dítě snaží více hýbat, mění se spánek, častěji se budí a také se objevují sny spojené s pohybem.
Pokud se k tomu přidá dráždění z růstu zoubků, je klidný spánek téměř nereálný.

Jak se projevuje růst zoubků? Někdy velmi netypicky.

  • Miminko začne být neklidné, plačtivé a vyžaduje více kontaktu.
  • Často si dává pěstičku do pusinky a více sliní.
  • Dráždění tvářových nervů způsobuje bolest a napětí v oblasti tváře a krku, některým dětem začne velmi vadit pokládání na rovinu, je to pro ně bolestivé.
    (v tomto případě je i vhodné zkontrolovat, jestli miminko nemá KISS syndrom).
  • Mění se i trávení a stolice. Kojená miminka je častěji kojí a více se v noci budí na kojení, i noční pláč je velmi častý. Starší děti, které již mají příkrm ho často začnou odmítat a mají celkový regres.
  • Ve stolici se objevuje více hlenu, je průjmovitá, může mít i barvu do zelena. Maminky si často myslí, že miminko má ABKM.
  • Typickou známkou dráždění je drbání se za uchem. je to dáno průběhem nervů, miminko si snižuje bolestivost, často za oušky najdete stroupky.
  • Prořezávání s sebou nese dráždění dásní a tím i její lehký zánět. Kvůli tomu se může objevit i zvýšená teplota, někdy vystupuje až výše 39C a imituje infekční onemocnění.
  • Pokud máte podezření na růst zoubků, podívejte se do úst. Můžete najít nateklou dáseň červené, ale i bílé barvy.

  • Co ještě často vnímám? Růst zoubků je tak bolestivý, že bolest a frustrace uvolní přechodně potlačené nejčastěji porodní trauma. Poté jsou projevy ještě výraznější až do projevů zoufalosti. Naštěstí s traumatem lze pracovat.

Co pomůže snížit dráždivost?


Můžete samozřejmě použít klasickou nabídku z lékárny, antiflogistika ke snížení bolesti a zánětu, často však vůbec nepomohou.

  1. Kontakt, nošení, utišování v náručí. Při zvýšené teplotě i kontakt kůži na kůži. Svlékněte miminko a položte si ho na hrud a mazlete se v posteli nebo ho můžete takhle nosit v šátku.

2. Aromaterapie: dráždivosti nervů zabraňují určité esenciální oleje, hlavně levandule a heřmánek. Oleje podávejte ředěné v kvalitním oleji (mandlový, meruňkový apod.) a natírejte za tváře, na uši….Můžete je kápnout i do difuzéru, na kousek kapesníčku.
Olejíčky můžete koupit už hotové v obchodech.

3. Bachovy esence pomáhají harmonizovat různé emoce. Mohou pomoci s naptím, úzkostí i vztekem při růstu zubů.
Rodičům doporučuju mít po ruce krizovou nebo krizovou noční esenci, pro děti existuje i verze bez alkoholu, kterou nemusíte ředit.
Pak stačí opakovaně podávat do pusy při nepohodě.

Jaký je mezi krizovými esencemi rozdíl: Noční verze obsahuje navíc esenci z bílého kaštanu, která pomáhá zastavovat opakované myšlenky. Obě fungují skvěle na akutní stavy.
Já nabízím Mix spánek, který je upravený více na noční nepohodu, napětí a časté buzení.


4. Tkáňové soli jsou rozpustné tabletky, které na nosiči mají sůl vytvořenou ze dvou více prvků a ty můžeme do těla doplnit.


Základní sůl, kterou využijete i na jiné účely je FerrPhos neboli sůl č. 3 Ferrum Phosphoricum.
Pomůže zklidnit zánětlivost, otok a zarudlost dásní, zvýšenou teplotu.

Pokud je miminko vysoce dráždivé a nespí ani přes únavu, naopak má opačnou reakci pak sahněte po soli KaliPhos neboli Kalium Phosphoricum.


Tyto soli doporučuju mít doma, nemusíte se bát, nemají kontraindikaci, užívat je může každý, i miminka.

A jak je to s dávkováním? Každá značka má jinou doporučenou základní dávku. Důležitá je frekvence opakování do ústupu potíží.
Malým miminkům často stačí 1/2 tablety, lze rozpustit ve vodě, nadrtit a dát úst, klidně i na prstu. Soli se vstřebávají ze sliznice dutiny ústní, není vhodné je kombinovat s jídlem ani mlékem. Časový odstup by měl být 10 minut.


Pokud si nejste jistí nebo řešíte více záležitostí, můžete mi napsat, poradím nebo nabídnu diagnostiku obličeje,

Jaká je vaše zkušenost s růstem zubů?