Přírodní léčba podzimních nemocí

 

Nastává podzim. Také pozorujete ty pestré barvy? 

Rostliny obsahují nejen barviva, ale i prospěšné látky.

Obdivuju, jak příroda umí ve správný čas vyvinout ty správné plody, které jsou nám k užitku.

Období nacházejícího podzimu, střídání teplot, náhlé deště zaměstnává naši imunitní soustavu.

V první linii jsou zaměstnané sliznice včetně té střevní, proto jsou velmi nápomocná probiotika.

Jaké rosliny byste neměli opomenout?

Rakytník obsahuje velké množství karotenoidů, které mu dodávají oranžovou barvu, velké množství vitaminu C, který zlepšuje energetický metabolismus, snižuje únavu a brání před oxidativním stresem. Dále v něm najdeme vitaminy skupiny B, železo a další minerální látky a také alkaloid hyppophein, který se v lidském těle přeměňuje na hormon serotonin snižující tendenci k depresím.

Šípek, obsahuje neméně vitamínu C, thiamin, rutin, vápník a železo.
Napomáhá zpevnění vaziva, sliznic.

S dětmi cucáme kuličky rakytníku a po přemrznutí i dužinu z šípku.

Při nedávné procházce jsem si uvědomila, jak barvy léčivých plodů souvisí s barvou tkáňových solí, které jsou nápomocné při léčbě podzimních neduhů.

Tkáňové soli Biominerál používají v rozlišování i barvy, které vycházejí z učení aura soma, které každé soli přiřadí barvu, která ji reprezentuje, je terapeutická i diagnostická.
Podobnou barevnou škálu používá i znám holistický lékař Dr. Heepen, který po nich sahá zejména u psychosomatických nemocí.
Pacient si ze všech barev vybere tu, která se mu líbí nejméně, odpuzuje ho a ta s sebou nese terapeutická témata.

 

Jaké tkáňové soli můžete při nachlazení použít?

Ferrum Phoshoricum, FerrPhos, sůl. č. 3, barva MAGENTA, pomáhá s oxidativním stresem, okysličuje tkáně s tím brání rozvoji zánětu. Pomáhá s prvním stadiem zánětu, tedy ve fázi, kdy jsou sliznice zarudlé, svědící, cítíme, že se něco rozjíždí, něco na nás leze. Včasné podání soli dokáže zastavit zánět nebo zmírnit průběh nemoci.
Magentovou barvu má květ růže šípkové, odstíny najdeme i na plodech.
Sůl doporučuji užívat dlouhodobě, skvělá je u dětí i jako prevence.

Kalium Muriaticum/chloratum, KaliMur, sůl. č. 4., ORANŽOVÁ.
Pomáhá ve 2. stadiu zánětu, kdy se na sliznicích tvoří hlen, fibrin.  Svým působením ho dokáže rozpustit, uvolnit. Díky tomu je to skvělá léčba např. počínající otitidy. Oranžová barva pomáhá u šoku a traumatu, stejně tak i tato sůl.

Tyto dvě soli doporučuju podávat celé rýmové období v preventivní dávce, tzn. minimální doporučené dávce podle výrobce. Ta se liší podle výrobce – Adler, Biominerál, DHU.

Při nemoci se dávka několikrát zvyšuje podle potíží.

Když už mluvíme o zánětu a rýmě, pokud už dojde do stadia, kdy hlen zezelená, skvěle funguje sůl KaliSulph, Kalium Sulphuricum, sůl. č.6., barva OLIVOVÁ.
Tím, že napomáhá oxidativním procesům v buňkách, zmírňuje bakteriální superinfekci v hlenu. Mám s ní skvělé zkušenost. Často se stává, že během noci rýma v nose stagnuje a hlen zezelená. Pokud jsem dětem podala jednu tabletu před spaním, ráno byl hlen světlý.
Poté už stačilo pokračovat v podávání KaliMur a FerrPhos.

Z dalším barev podzimu lze využít sůl NatSulph, Natrum Sulphuricum, sůl. č. 9, barva ZELENÁ. Tato sůl napomáhá odkyselení, v kombinaci s FerrPhos pomáhá při zánětech močových cest, tím, že v nich vyrovnává pH a pomáhá růstu přirozené mikroflory.

Krásný podzim všem.