Změny v dětském spánku na podzim. Jak ho ovlivní posun času?

Spánek podléhá cyklickým změnám a výkyvům vlivem počasí, délky slunečního svitu, přírodních cyklů apod.


Již několik let, kdy řeším potíže dětského spánku, si všímám opakovaných vzorců. Data získávám nejen od sebe samotné, našich dětí, ale od početné skupiny rodičů, kteří mi dávají zpětnou vazbu.

Člověk je tvor meteosensitivní, jeho vnitřní hodiny, orgány, žlázy reagují na množství slunečního svitu a střídání dne a noci.

Každoročně si všímám „zhoršování“ na podzim a začátku zimy.


V roce 2020 to bylo velmi znatelné.


Již po změně času mi rodiče posílali dotazy.

S příchodem zimního času nebyl příchod tmy a noci pozvolný, ale skokový, většina aktivit se přesunula do šeré části dne, chyběla možnost pohybu za světla.


Dětem se změnil spánkový vzorec, začaly vstávat později, vynechávaly polední spánek, usínaly v podvečer, takže v noci byly aktivní a plné sil.
Objevovalo se hodně pláče, nemocí, vzteků, buzení se v noci….
S přibývajícím šerem se vše jen zhoršovalo, v období předvánočních stresů vše gradujeovalo.

Dokonce lidé, kteří nebyli citliví na fáze měsíce je začali vnímat.
Velké zhoršení spánku také proběhlo pochopitelně v období dušiček.

Proč se spánek mění?

Příčin a vlivů je samozřejmě více, jedna je ovšem zásadní a to vliv slunečního světla.

Světlo je pro nás životně důležité, tma ovšem také. Pro kvalitní spánek potřebujeme tmu, minimum světelného smogu, aby se mohl vytvořit hormon melatonin.


Slunce ovlivňuje naši energii a aktivitu během dne, noční tma kvalitu a fázování spánku.

Stačí se podívat do přírody: tažní ptáci odletěli do tepla, někteří živočichové se uložili k zimnímu spánku a zbylí omezili svoji aktivitu. Proč lidé na sebe tlačí a chtějí v chladném období podávat výkony?


V zimě, kdy je nedostatek světla nemají děti tolik možnosti se pohybovat venku, nejsou tolik unavené a posouvají si polední spánek do pozdějších hodin, často na dobu, kdy se stmívá, jako by chtěla alespoň část světlé části dne zachytit.
V noci se naopak rozpadá spánek do několika fází, objevuje se dvoufázový spánek, který byl přirozený v době, kdy lidé nebyli zasaženi světelným smogem a umělým nastavením probouzení se.


Děti, které nevnímají naši potřebu vstávat ve stejnou dobu do práce, se často v noci budí, nejčastěji mezi 2.- 4. hodinou ranní a jsou bdělé.
Spánek se jim rozpadá stejně jako pokusným osobám během pobytu ve tmě.


Je to přirozené, je to běžné a není potřeba panikařit, děti po této pauze usnou opět klidným spánkem, pokud je nebudeme zbytečně aktivizovat.

Toto spánkové zhoršení začne mizet, jakmile bude přibývat denního světla, nyní jsme po Slunovratu a je tu naděje ????

Jak děti reagují na změnu času?

Často úplně paradoxně.

Rodiče čekají, že se jejich dítěte změna času buď nedotkne nebo se nějak přizpůsobí.

I když malé děti nechodí do školky, práce, tento posun vnímají. Pozoruji u některých dětí, že se posouvají o hodinu jiným směrem než by rodiče očekávali a poté se cca 14 dní rovnají do nového chodu rodiny.

Školkové a školní děti potřebují delší čas na adaptaci.

Co můžeme udělat?


1. Přijmout určité věci jako zákonitosti a nebojovat s nimi. Omezit stres a dělání věcí kvůli okolí, podporovat zdravou tvorbu hranic.


2. Omezit zejména večerní vystavení světlu z obrazovek, instalovat si filtr modrého světla, nosit brýle s filtrem modrého světla a osvětlovat místnosti, zejména ložnici světlem červeným.


3. Nabídnout dětem co nejvíce prostotu na pohyb venku během světla.

4. Natlačte na ně s rychlou adaptací. Dejte jim prostor, dopřejte postupné srovnání rytmů, ne hodinové skokové.


5. Odpočívat podle signálů svého těla, změnit stravu na jiný typ: méně sacharidů, více tuků. Nezapomínejte doplňovat vitamin D a K2. Kvalitní forma hořčíku s vitaminem B také umí dělat divy.

6. Otužování umí podpořit metabolismus hnědého tuku a tím tvorbu energie. O vlivu hnědého tuku u dětí mluvím v přednášce Spánek a kojení. Dospělým otužování doporučuji, u dětí s láskou a opatrně.


7. Nebojte se sáhnout po „alternativách“

Při nespavosti jsou velmi nápomocné bachovky. První pomoc nabízí krizová noční esence – Rescue remedy night. Klientům nabízím také mnou vytvořený MIX SPÁNEK, který umí snížit napětí před usnutím a také speciálně vytvořený MIX POSUN ČASU.

Dále pomáhá aromaterapie, teplá koupel cca 2 hodiny před usnutím.


Velmi ráda využívám pomoci tkáňových solí podle projevů.

  • Hořčík – MagPhos umí zklidnit napětí, nervozitu, mírní křeče hladkého svalstva. Ve formě horkého nápoje umí udělat večerní relaxaci.

  • Draslík a fosfor- KaliPhos je skvělý pomocník na velké propady energie, únavu spojenou s předrážděností. Pomůže tam, kde máma na kraji výbuch.

  • Křemík – Silicea, umí zpevnit obaly neuronů a tím mírnit hypersensitivitu, citlivost na úplněk.

  • Doplňková sůl Aurum- zlato navozuje přirozené cirkadianní rytmy, zlepšuje vylučování melatoninu. Vhodná je na zvládnutí jet lag syndromu.

Přeji všem více světla a brzké zlepšení spánku.